Latest Nigeria Current Affairs Quiz Questions and Answers – 2019

2020 Nigeria Current Affairs Quiz Questions & Answers

1. How many ethnic groups do we have in Nigeria?

Answer: 250 ethnic groups

2. Who is the current chief of justices of Nigeria?

Answer: Ibrahim Tanko Muhammad

3. In Nigeria, democracy day is now celebrated on.,

Answer: June 12

4. Which is the most populated country in the world?

Answer: China, with 1.4 billion residents

5. Who was the first Nigerian female psychiatrist?

Answer: Dr. Bertha Johnson

6. Nigeria’s Inspector General of Police is?

Answer: Adamu Mohammed

7. Which is the second largest continent in the world?

Answer: Africa, coming after Asia

8. The hottest region in the world is called?

Answer: The Sahara Desert

9. Who is the current chairman of ECOWAS?

Answer: President Muhama don Issoufou of Niger Republic.

10. Which African country first gained independence?

Answer: Liberia in 1847

11. Who is Nigeria’s current speaker of House of Representatives?

Answer: Femi Gbajabiamila

12. Who was the first writer of English Dictionary in the world?

Answer: Mr. Samuel Johnson

13. Who is Nigeria’s Minister of Power?

Answer: Sale Mamman from Taraba State

14. Who was the first President of Nigeria?

Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe, Oct. 1st, 1960 – Jan. 15th, 1966

15. Blue in the Nigerian Police flag represents?

Answer: Love, loyalty and unity

16. The first awarded Archbishop in Africa?

Answer: Benson Andrew Idahosa

17. The separation of powers simply means.

Answer: Checks and Balances

18. What is a 70 years anniversary called?

Answer: Platinum

19. What does the acronym ICAO stand for?

Answer: International Civil Aviation Organisation

20. Who was Nigeria’s first inspector General of Police?

Answer: Mr. C. W. Duncan, 1930 – 1935

21. Who is the current Sultan of Sokoto caliphate?

Answer: Muhammadu Salad Abubakar

22. Who is the current Governor of Central Bank of Nigeria?

Answer: Godwin Emefiele

23. Who is Nigeria’s Minister of Education?

Answer: Adamu Adamu from Bauchi State

24. What does the acronym ECOMOG means?

Answer: Economic Community Monitoring Group

25. Which is the highest mountain in Africa?

Answer: Mount Kilimanjaro in Tanzania

26. When did Nigeria break diplomatic relations with Israel?

Answer: 1972

27. Who created the Nigerian Council?

Answer: Frederick Lugard

28. What country does Nigeria share borders within the West?

Answer: Republic of Benin

29. Who is the current Senate President of Nigeria?

Answer: Ahmed Ibrahim Lawan

30. Which continent is the smallest in the world?

Answer: Australia

31. What agency is the Economic Commission for Africa part of?

Answer: UNO (United Nations Organisation)

32. Who what set of people does political sovereignty belongs to?

Answer: The Government

33. What region was created by the facilitation of the NCNC?

Answer: Mid-West Region

34. For what reason was Nigeria suspended from the Commonwealth in 1995?

Answer: Political Reasons

35. Who was the first Senate President of Nigeria?

Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe

36. Who was the first governor-general of colonial Nigeria?

Answer: Lord Lugard

37. People who live by selling labour in the Marxist theory are called?

Answer: Proletariats

38. Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macaulay

39. What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic Party (NNDP)

40. When did the Duke and Duchess of Sussex leave the royal family?

Answer: January 2020

41. When was paper currency introduced in Nigeria?

Answer: 1918

42. How many Local Government Areas are in Nigeria?

Answer: 774

43. Which state in Nigeria has the largest number of Local Government Areas?

Answer: Kano State with 44 LGAs.

44. What does the term MDGs stands for?

Answer: Millennium Development Goals

45. When did the Federal Military Government abolish the four regions?

Answer: 1966

46. How many countries constitute the Economic Community of West African States?

Answer: 16

47. Which country was the last to win independence from colonial rule?

Answer: Angola

48. A country made up of semi-autonomous units is called.

Answer: A confederation

49. What is the ultimate aim of political parties?

Answer: To acquire and exercise power

50. What system of Government is political power inherited?

Answer: Monarchy

51. Which is the largest city in Nigeria?

Answer: Lagos

52. How many states were created by General Yakubu Gowon in Nigeria, May 1967?

Answer: 12 states

53. Who was the first Executive President of Nigeria?

Answer: Alhaji Shehu Shagari

54. When was facebook founded?

Answer: February 4, 2004

55. How many regional divisions does Africa have?

Answer: (Six Regional Divisions)

56. Who is the current managing director of NNPC?

Answer: Maikanti Baru

57. Who is the current Chief Justice of Nigeria?

Answer: Ibrahim Tanko Muhammad

58. Who was the longest serving senate President of Nigeria?

Answer: David Mark

59. Who is the current Prime Minister of the United Kingdom?

Answer: Boris Johnson

60. Who is the current Secretary-General of the United Nations?

Answer: Antonio Guterres

61. Who is the longest serving Prime Minister of Israel?

Answer: Benjamin Netanyahu

62. Which state in Nigeria has the smallest number of LGAs?

Answer: Abuja, with only seven LGAs.

63. When was the United Nations Organisation formed?

Answer: 25th April 1945

64. The first woman to become a governor in Nigeria is?

Answer: Mrs. Virginia Etiaba, Anambra State

65. What does the acronym NUPENA means?

Answer: National Union of Petroleum Engineers and Natural Gas

66. Who is the current INEC Chairman?

Answer: Prof. Mahmood Yakubu

67. THe first female Brigadier in Nigeria?

Answer: Ronke Kale

68. Who released Nelson Mandela when he was arrested as an apartheid prisoner?

Answer: President Fredrick Declerk

69. Who is the current Chairman of UNO?

Answer: Bankie Moore from South Korea

70. Which state has the highest percentage of contribution to oil revenue in Nigeria?

Answer: Delta State

71. What is the motto of Nigeria?

Answer: Unity and Faith, Peace and Progress

72. How long does it take the earth to complete one revolution?

Answer: 365 days

73. When was the first refinery in Nigeria built?

Answer: 1965

74. When was the Federal Capital Territory created?

Ans: February 3rd, 1976

75. Who was Nigeria’s First Military Head of State?

Ans: General Yakubu Gowon

76. Who was known as the King of Afro beat in Nigeria?

Ans: Mr Fela Anikulapo Kuti

77. Where was the the United Nations Organisation formed?

Ans: San Francisco, April 1945

78. How was Sir Dele Giwa killed?

Ans: Through letter bomb

79. When was the Central Bank of Nigeria established?

Ans: 1958

80. Which authority heads the Nigerian Judiciary?

Ans: The Chief Justice of Nigeria

81. Who was the first Sultan of Sokoto?

Ans: Shehu Usman Danfodio

82. When was Nigerian Airforce established?

Ans: In 1964

83. Who was the last governor before Nigeria’s independence?

Ans: Sir James Robertson

84. Who was the first managing director of NNPC?

Ans: Chief R.A Marinho

85. When did the first world war take place?

Ans: 1914-1919

86. Which is the second most populated country in the world?

Ans: India, following China with a population of 1,806.6 billion people.

87. When did the Nigerian civil war begin?

Ans: July 6,1967

88. The award of honour GCFR is meant for?

Ans: Head of States only

89. What is the motto of the Nigerian Police?

Ans: The police are your friend.

90. When did the second world war take place?

Ans: 1939-1945

91. What age is the life expectancy of a Nigerian man?

Ans: 52years

92. What does the red eagle on the Nigerian coat of arms depict?

Ans: Strength

93. What is the official language of Nigeria?

Ans: English Language

94. When was Nigeria declared and recognized as a nation?

Ans: October 1, 1960

95. How many continents are there in the world?

Ans: Seven continents

96. What does the colour yellow in the Nigerian police flag signify?

Ans: Discipline and resourcefulness

97. Who is Nigeria’s current minister of finance?

Ans: Zainab Ahmed from Kaduna State.

98. Who was the first secretary general of United Nations Organisations?

Ans: Tryg Velie from Norway

99. When was the current president of Nigeria born?

Ans: 17 December 1942

100. How many senators make up the national assembly of Nigeria?

Ans: 109 senators

101. How many senatorial districts are the 36 states divided into?

Ans: Three senatorial districts

102. How many members does the house of representative of Nigeria have?

Ans: 360 members

103. Who was the first house of representative member?

Ans: Sir Fredric Metcalfe

104. Which is the highest mountain in the world?

Ans: Mount Everest, 29,028 feet tall

105. Who were the first Europeans to come to West Africa?

Ans: Portuguese

106. When did the outbreak of American civil war take place?

Ans: 1848-1861

107. Who was the first president of the United States of America?

Ans: George Washington

108. Who was the National president of Nigeria?

Ans: Chief Olusegun Obasanjo

109. What does the green in the Nigerian police flag represent?

Ans: Energy and life

110. How many regional divisio0ns are there in Africa?

Ans: Five regional divisions

111. How many countries make up Middle Africa?

Ans: Nine African countries

112. When did Nigeria become a British colony?

Ans: 1914

113. Where is the Kainji Dam in Nigeria located?

Ans: Niger State

114. How many states make up the South-South geo-political zone in Nigeria?

Ans: Six states

115. When did the current president of Nigeria resume duties?

Ans: May 19, 2015

116. What is the state of origin of the president of Nigeria?

Ans: Katsina State

117. Who was the first female NAFDAC Chairman?

Ans: Prof. Dora Akunyili

118. Who invented the light bulb?

Ans: Thoma Edison

119. What was the first ever produced Nollywood movie?

Ans: Palaver, produced in 1926

120. Who is the Vice President of Nigeria?

Ans: Oluyemi Osibanjo

121. When did the former president Umaru Yar’Adua die?

Ans: May 6, 2010

122. What discovery are the Lander brothers known for?

Ans: Discovering the source of River Niger

123. Who discovered the African continent?

Ans: Prince Henry the explorer from Portugal

124. When was slave trade first abolished?

Ans: In 1803, Denmark-Norway

125. Who invented the motor car?

Ans: Karl Benz, 1885

126. What is the coldest planet in the Solar system?

Ans: Neptune

127. Which is the highest court of law in Nigeria?

Ans: Supreme court of Nigeria

128. Who was the first governor of Central Bank of Nigeria?

Ans: R.A Feton

129. When Nigerian football premiere league formed?

Ans: 1972

130. What is the hottest planet in the solar system?

Ans: The Venus

131. Which is the oldest degree awarding university in Nigeria?

Ans: University of Ibadan

132. Who was the first female Professor in Nigeria?

Ans: Elfrida Adeho

133. Which courts are the lowest in Nigeria?

Ans: Magistrate, District and customary courts

134. When was GSM introduced in Nigeria?

Ans: 2001

135. Who was the first indigenous speaker of the House of Representative?

Ans: Jaja Wachuku, 1959.

136. Who was the first vice president of Nigeria?

Ans: Alex I. Ekwueme

137. How long does it take the Mars to complete one revolution?

Ans: 687 days

138. Which of Nigeria’s past president is also known as an ambassador for peace?

Ans: Dr Goodluck Jonathan

139. Who is Nigeria’s Minister of transportation?

Ans: Rotimi Amaechi

140. When was Nigeria’s currency changed to naira and kobo?

Ans: January 1st, 1973

141. When was google founded?

Ans: 4th September 1998

142. Who discovered the internet?

Ans: Robert E. Kahn and Vint Cerf

143. When did Donald Trump assume duties as President of America?

Ans: 20th January 2017

144. Who is the inventor of the computer?

Ans: Charles Babbage

145. Who is known as the fastest man in the world?

Ans: Usain Bolt

146. What is the most common natural resource in Nigeria?

Ans: Petroleum

147. When was the first modern Olympics held?

Ans: In 1896, Greece

148. How many countries are in Europe?

Ans: 44 countries

149. Who was the first African Bishop?

Ans: Bishop Samuel Ajayi Crowther

150. Who is the richest man in the world?

Ans: Jeff Bezos, founder of Amazon

List of Ministers in Nigeria

Portfolios Name(s)
Minister of Petroleum President Muhammadu Buhari
Minister of Mines and Steel Development Dr. Uchechukwu Ogah
Minister of FCT Muhammed Musa Bello
Minister of Niger Delta Sen. Godswill Obot Akpabio
Minister of Labour & Employment Chris Ngige
Minister of Environment (State) Sharon Ikeazor
Minister of Education Adamu Adamu
Minister of Industry, Trade and Investment, State Amb Maryam Katagum
Minister of Petroleum (State) Timipre Silva
Minister of Special Duties Sen. George Akume
Minister of Agriculture (State) Mustapha Baba Shehuri
Minister of Power (State) Godwin Jedi-Agba
Minister of Niger Delta (State) Festus Keyamo
Minister of Science and Technology Ogbonnaya Onu
Minister of Health Dr. Osagie Ehanire
Minister of Budget and National Planning (State) Clement Ikanade Agba
Minister of Industry, Trade and Investment Otunba Adeniyi Adebayo
Minister of Foreign Affairs Geoffrey Onyeama
Minister of Communication Dr. Ali Isa Pantami
Minister of Education (State) Emeka Nwajuba
Minister of Water Resources Suleiman Adamu
Minister of Finance, Budget and National Planning Zainab Shamsuna Ahmed
Minister of Environment Dr. Mohammad Mahmoud
Minister of Agriculture Mohammed Sabo Nanono
Minister of Defence Maj. Gen. Bashir Magashi (rtd)
Minister of Aviation Hadi Sirika
HAGF and Minister of Justice Abubakar Malami
Minister of FCT (State) Ramatu Tijani Aliyu
Minister of Information and Culture Lai Mohammed
Minister of Transportation (State) Gbemisola Saraki
Minister of Works and Housing Babatunde Raji Fashola
Minister of Health (State) Adeleke Mamora
Minister of Science & Tech (State) Mohammed A. Abdullahi
Minister of Foreign Affairs (State) Amb. Zubairu Dada
Minister of Mines & Steel Development Olamilekan Adegbite
Minister of Labour (State) Sen. Omotayo Alasuadura
Minister of Interior Rauf Aregbesola
Minister of Youth and Sports Sunday Dare
Minister of Women Affairs Dame Pauline Tallen
Minister of Transportation Rotimi Amaechi
Minister of Police Affairs Mohammed Maigari Dangyadi
Minister of Power Engr. Sale Mamman
Minister of Works and Housing, (State) Abubakar D. Aliyu
Minister of Humanitarian Affairs, Disaster Management and Social Development Sadiya Umar Faruk